FAQ

Wat is quinoa?

Quinoa is een oud gewas en kent zijn oorsprong in het Andes gebied in Zuid-Amerika. In Bolivia en Peru wordt het relatief veel verbouwd. In Nederland is quinoa ook wel bekend als gierstmelde. Gierstmelde (Chenopodium quinoa) behoort tot de familie van de ganzevoetachtigen en is sterk verwant aan het onkruid melganzevoet. Ook is het gewas nauw verwant aan spinazie.

Quinoa is geen graan. Maar wordt wel een pseudograan genoemd. Een pseudograan is een dicotyl gewas dat op dezelfde manier geteeld wordt als graan. Ook worden de zaden op dezelfde manier gebruikt.

Waar zijn de Nederlandse quinoa producten verkrijgbaar?

Al onze quinoa producten kunt u hier bestellen in grootverpakkingen.

Daarnaast is onze quinoa verkrijgbaar onder de consumentennaam Lola Quinoa op de volgende plekken:
Albert Heijn
Ekoplaza
Sligro
Deli XL
Udea

Voor wie is quinoa geschikt?

Quinoa is bijzonder voedzaam en vrij van allergenen. Eigenlijk is het dus voor iedereen geschikt. Maar sommigen hebben er nog meer profijt van:

  • mensen met glutenallergie: quinoa is van nature glutenvrij
  • vegetariërs: quinoa bevat alle essentiële aminozuren en is rijk aan ijzer
  • sporters: quinoa is een bron van hoge kwaliteit eiwit en is rijk aan magnesium
  • kinderen in de groei en bejaarde mensen: compleet profiel aan voedingsstoffen en rijk aan vitaminen, mineralen en vezels
  • mensen met suikerziekte: quinoa heeft een lage glycemische index (in tegenstelling tot aardappelen, pasta en rijst)
  • zwangere vrouwen: quinoa is rijk aan foliumzuur

Hoe maak ik quinoa klaar?

Heel makkelijk! Je kookt het 12 minuten in een pan met ruim 2x zoveel water als quinoa. De zaadjes nemen al het water op, dus je hoeft het niet af te gieten. Let wel op, omdat dit een volkoren product is kan het water wat verkleuren tijdens het koken. Dit is een natuurlijk proces en is dus helemaal niet erg.

Reken 50 gram ongekookte quinoa per persoon.

Bereidingstip: voeg een half bouillonblokje toe aan het water voor extra smaak.

Kijk hier voor meer lekkere recepten met quinoa.

Hoe lang zijn de quinoa zaden houdbaar?

De quinoa zaden zijn minstens 30 maanden houdbaar.

Is quinoa een graan?

Quinoa wordt vaak een pseudo-graan genoemd. Het wordt namelijk veel gebruikt als een graan. Het is net zo breed toepasbaar (of misschien wel nog breder) en het bevat ook goede voedingsstoffen (nog meer zelfs). Maar het is géén graan. Het bevat ook geen gluten. Quinoa is eigenlijk een zusje van de spinazie. De zaden van de plant worden gegeten.

Waar groeit quinoa in Nederland?

Onze telers zijn over heel Nederland verspreid. De quinoa wordt geteeld in Noord-Brabant, Zeeland, Limburg, Gelderland, Zuid- en Noord-Holland, Flevoland en Groningen.

Moet ik de quinoa zaden afspoelen?

Nee. De meeste quinoa soorten bevatten wel wisselende hoeveelheden bitterstoffen (saponine), die je eraf moet spoelen om een bittere smaak te voorkomen. Onze quinoa heeft deze eigenschap niet en hoeft dus niet vooraf gespoeld te worden, maar kan direct in de pan!

 

Wat betekent IFS certificering in het geval van DQG?

DQG is IFS Broker gecertificeerd. Dat betekent ook dat wij met geselecteerde leveranciers werken, die in het bezit zijn van een IFS- of een ander type certificaat.

Staat uw vraag er niet tussen?

Stuur ons gerust een bericht. Wij helpen u graag met uw vraag.